Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Bostadsnära natur

Den bostadsnära naturmarken ger tillgång till vild natur även i tätorten. Kommunens naturmark uppgår till cirka 500 hektar och det är stadsbyggnadsförvaltningen som ansvarar för naturmarken inom detaljplanelagt område. Gallring av naturmark sker i syfte att erbjuda en variationsrik natur med flera skogstyper samt även till att öka tryggheten längs gång- och cykelstråk. Om önskan finns om att ta ned enskilda träd på kommunens mark ska ansökan om trädavtal göras.

Grönskande skog Foto: Tomas Södergren

Träd har postiva natur- och samhällseffekter

Träd har många positiva natur- och samhällseffekter och vi behöver träd i våra bostadsmiljöer då de gör stor nytta och ger många ekosystemtjänster. Träden renar luften, skänker skugga vid värmeböljor, utjämnar temperaturen, fångar regnvatten vid skyfall, minskar vindar, tar upp och lagrar in koldioxid och utgör boplats för många fåglar och insekter. De ger också en grön och skön miljö för rekreation och lek.

Träd kan ställa till det för enskilda villaägare men att träd skuggar och skymmer eller fäller löv, pollen och grenar in på privatägd mark är inte motiv nog för att kommunen ska ta bort bostadsnära träd.

Om ett träd bedöms utgöra en risk att falla på intilliggande byggnader eller stråk där människor ofta rör sig, tar vi bort det. Bedömningen görs då av en sakkunnig tjänsteman alternativt en utomstående expert.

Avtal om trädfällning

Trädavtal innebär att enskilda kan ansöka om att avtala med kommunen om att få ta ner enskilda träd på kommunens mark. Bedömningen görs utifrån trädens sociala, ekonomiska, ekologiska och kulturella värden. Trädet kan även omfattas av olika skydd. Generellt är Haninge kommun restriktiva när det gäller fällning av träd.

Sociala värden

Ju fler personer som nyttjar ett område desto viktigare är det ur ett socialt perspektiv. Stora och gamla träd väcker särskilt starka känslor och upplevelser. Om många ser trädet har det ett högre värde än om ingen eller ett fåtal ser det. Trädet kan också vara en viktig del av en lek- eller rekreationsmiljö.

Ekonomisk påverkan

Vi bedömer risken för skada på egendom. Vi bedömer även om kostnaden för nedtagning kommer öka längre fram.

Ekologiska värden

Trädruiner av exempelvis ek och tall är värdefulla. De har en lång livscykel, även som döende. Träd med stamhåligheter, mulm (löst material i ihåliga träd) och grov bark gynnar lavar, svampar och insekter.

Kulturella värden

Trädet kan vara en del av en historisk miljö, till exempel ett fruktträd eller vårdträd vid ett försvunnet torp.

Skyddsbestämmelser

Trädet kan omfattas av olika skydd, exempelvis biotopskydd. Det kan även krävas marklov för trädfällning i vissa detaljplaner.

Avgift trädavtal

Taxan för att teckna ett avtal om trädfällning är 3 000 kr.

KONTAKT

Felanmälan, synpunkter och frågor

Park och teknik
08-606 53 00
Telefontid: Måndag–torsdag kl 9–12 och 13–15. Fredagar kl 9–12.

stadsbyggnad@haninge.se

Senast uppdaterad: 29 oktober 2024