Elavbrott
Under 2022 blev frågor om elkris och energi en del av vår vardag. Men vad händer om ett totalt elavbrott verkligen händer? Vad gör kommunen och vad behöver du själv göra för att vara beredd?
Haninge kommun har beredskap för att klara av strömavbrott på några timmar. Vi prioriterar liv och hälsa och arbetar med att säkra tillgången på el och vatten på äldreboenden och skolor med reservkraftverk och vatten. Det finns även förberett för alternativa ljuskällor i våra verksamheter. Observera att kommunens beredskap inte gäller privatpersoner. Om strömmen skulle försvinna har alla ett eget ansvar att se till så att man klarar sig under åtminstone sju dagar. Tänk därför igenom hur din egen beredskap ser ut. Skulle krisen vara längre än sju dagar ska kommunen öppna upp tillfälliga trygghetspunkter för att stödja dem som inte kan klara sig själva med vatten, mat, hygien med mer.
Eget ansvar vid elavbrott
Ta reda på vad som är ditt ansvar om ett elavbrott sker. Omvärldsbevaka, håll koll på vad som sägs om tillgången på el och se över din förmåga att kunna hantera ett elavbrott på några dagar. Se till att ha ett litet förråd av sådant som exempelvis mat, medicin, batterier, stearinljus och kanske ett alternativ till din spis, ett gasolkök eller liknande. En batteridriven radio är bra att ha för att få information om ett större elavbrott skulle äga rum.
Om krisen blir långvarig
Du kan alltid hjälpa till genom att exempelvis se efter att dina närstående, grannar och andra i din närhet är trygga och i säkerhet. Gränsen för var ditt ansvar upphör och var samhället tar vid går inte att fastställa exakt. Det beror på många faktorer, bland annat vad det är som hänt och hur långvarig krisen är. Om krisen kommer och blir långvarig behöver vi hjälpas åt. Mycket bra information om hur man förbereder sig och agerar vid en kris finns på MSB:s webbplats www.msb.se
Senast uppdaterad: 3 april 2023