Aktuell utställning - Site no. 16 Inked

Gustaf Nordenskiöld, Unspecified object (north) (2013) och Unspecified object (black hole sun) (2017).

Site no. 16 Inked av Gustaf Nordenskiöld. 17 juni–9 september

I en serie utställningar har konstnären Gustaf Nordenskiöld återkommit till en utgrävningsplats, Site no. 16. Konstnären använder platsen på ett fiktivt sätt men den är också verklig och belägen i Mesa Verde, USA. Där har konstnärens namne på 1800-talet grävt ut och samlat in material från en boplats. Nordenskiöld riktar i utställningen blicken mot arkeologin och gräver ut och samlar in material från sin plats, ateljén.

I konsthallen hänger objekt från taket. Tillsammans bildar skulpturerna en samling som utgår ifrån Site no. 16. Urvalet är koncentrerat kring de hängande och kolorerade objekten. Ofta är delar av verken monokromt bemålade eller dekorerade i mönster som refererar till olika verkliga eller fiktiva kulturer. Skulpturerna speglar ett utforskande av okända platser, subkulturer och världar.

Nordenskiölds skulpturer är förankrade i verkliga föremål men deras funktion har ofta förskjutits. Formerna går att känna igen från olika slags redskap eller antropologiska museiföremål och ger utrymme åt egna tankar om deras användning och historia.

I utställningen visar Nordenskiöld huvudsakligen målade och ristade verk i porslin och stengods. Han använder sig av koboltlavering och oxidmåleri, med referens till bläck och tatuering, men även av glasyrer och infärgade leror. Det finns en fysisk närvaro i hans arbetsmetod där spår från processen är viktiga i de färdiga objekten. Det är ett sätt att bevara och visa på en handling, att frysa ett ögonblick till eftervärlden som ett minne av dess tillkomst.

Gustaf Nordenskiöld har tidigare utfört ett offentligt konstverk i Haninge, Cirkus Sågen, i Sågenparken, Vendelsö. Det utgår ifrån en berättelse om ett jättelikt cirkussällskap som slår sig ner i parken och alla som vistas i parken är även en del av sällskapet.

Ladda ned folder om Gustaf Nordenskiöld, Site no. 16 Inked

Om Gustaf Nordenskiöld

Gustaf Nordenskiöld är konstnär och keramiker, baserad i Stockholm. Han är utbildad vid Konstfack i Stockholm, Keramik och glas, 1996-2001. Han finns bland annat representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet, Malmö konstmuseum, ASU Art Museum i USA och Magnelli, Musée de la céramique i Vallauris, Frankrike.

Program

 • Torsdag 24 augusti 14:00
  Välkomna till ett samtal om Gustaf Nordenskiölds konstnärliga praktik mellan konstkritikern Magnus Bons och konstnären. Samtalet hålls i konsthallen i Haninge kulturhus och därefter åker vi vidare i gemensam buss till det offentliga konstverket Cirkus Sågen av Gustaf Nordenskiöld. Vi avslutar med kostnadsfri picknick.
  Anmäl dig senast den måndag 21 augusti till anna.ahlstrand@haninge.se
 • Tisdag 5 september 12:00
  Kort visning av utställningen Site no. 16 Inked.
 • Tisdag 5 september 18:00 - FLYTTAT till 24 augusti
  Samtal mellan konstkritikern Magnus Bons och Gustaf Nordenskiöld om hans konstnärliga praktik flyttat till 24 augusti, se mer information ovan.

Bildtext: Gustaf Nordenskiöld, Unspecified object (north) (2013) och Unspecified object (black hole sun) (2017).

Kontakt för den här sidan: kulturfritid@haninge.se

Senast uppdaterad: 8 augusti 2017