Haninge idrottsgala

Haninges idrottsgala

Fredag 27 januari 2017 slås portarna upp för den årliga idrottsgalan i Haninge. En galakväll full med glans, spännande möten och underhållning. Under kvällen delas det ut tio prestigefulla priser till några av våra främsta idrottare och ledare i Haninge.

Du kan rösta i dessa kategorier:

Sarah Sjöström-priset (Årets unga idrottare)
Årets förening
Årets manliga idrottare
Årets kvinnliga idrottare
Årets unga idrottsledare
Årets eldsjäl

Vinnaren av Årets idrottsledare utses av de folkvalda politikerna i Arbetsutskottet.

Årets idrottare med funktionsnedsättning är redan avgjord och vinnaren presenteras på Idrottsgalan.

Röstningen är nu avslutad och vi sammanställer resultatet. Anmäl dig till Idrottsgalan så att du får vara med när vinnarna avslöjas!

nominerade till årets priser

 

Sarah Sjöström-priset 

Camilla Lundkvist, IK Södra judo
Camilla tillhör landslaget och har under året tagit "kadett-klassen" och guldmedaljer i flera stora tävlingar: hon blev 3:a på SM, 5:a på NM 1 på den stora tävlingen SWOP och hon är landslagsmedlem. Camilla är född 2000 och betraktas som en stor talang. Denna Västerhaninge­tjej elitsatsar, men är också barnledare inom klubben. En stjärna som kommer låta höra talas om sig! 

Pontus Jonsson, Södertörns simsällskap 
Pontus är en simmare som under 2016 verkligen har tagit ett stort kliv framåt. Han vann guld på distansen 200 m bröstsim på Svenska Ungdomsmästerskapen i långbana under sommaren efter en knivskarp kamp. Detta ledde till att han blev uttagen till ungdomslandslagen och fick simma Nordiska ungdomsmästerskapen där han simmade till sig en bronsmedalj, en otroligt fin prestation av denna fantastiska vinnarskalle. Pontus har verkligen visat att han har framtiden för sig.        

Yousef Bouagar, South side muay thai 
Yousef har varit aktiv i föreningen sedan han var 15 år och hela tiden tävlat flitigt. Han är en otrolig talang som alltid strävar efter att bli bättre vilket verkligen märks på hans engagemang och disciplin runt träningen. Samtidigt finns han alltid där för sina klubbkamrater och hjälper till med både pass och coaching. En fantastisk förebild för många på klubben som visat för många ungdomar inom Haninge och även hela Sverige att engagemang och disciplin är otroligt viktigt för att uppnå sina mål inom sporten. Yousef Bouagar är idag 18 år och har vunnit (JSM) junior svenska mästerskapen i thaiboxning två år i rad som 16- och 17-åring.

Årets förening

 

Taekwondo klubb Viking
Taekwondo klubb Viking grundades 2009 och är idag Haninge kommuns största taekwondo –förening med över tvåhundra medlemmar, en stor majoritet i Jordbro, och över tjugo instruktörer samt tjugo nationella domare i alla åldrar. Sedan starten har verksamheten vuxit enormt och under hösten 2016 har man även expanderat till Dalarö och Huddinge vilket välkomnat in femtio nya Vikingar. Med stort engagemang på ledarsidan har TK Viking lyckats med att sprida och främjat taekwondo som sport. Idag har TK Viking över tvåhundra medlemmar och trots att kampsport till en stor del är en mansdominerad sport har Viking lyckats med en jämn könsfördelning i föreningen där åldersspannet för medlemmarna varierar från 6 till över 50 år. Detta har varit ett viktigt mål för föreningen som dagligen arbetar med att erbjuda eleverna en lärorik träning där alla är välkomna. Detta genom att marknadsföra kvinnliga utövare och uppmuntra kvinnliga coacher samt genom att erbjuda träning anpassad för alla åldrar. Med kunskap, värme och gemenskap är målet att alltid erbjuda lärorika träningar där alla är välkomna.          

IK Södra judo
"Klubben med hjärta" lever verkligen upp till den devisen! En klubb som under mer än 50 år har tagit hand om barn, ungdomar och vuxna med och utan funktionshinder och låtit dem växa, enskilt och i grupp. Många har nått till svensk och internationell elitnivå, blivit tv-personligheter och ambassadörer för personer med special needs eller ledare och domare med internationella meriter. Hand i hand med elitsatsningar bygger man en stabil grund av motionärer och träningsglada barn och ungdomar som utbildas i judo, ledarskap och administration. I Södra kan hela familjen vara aktiv och träningsgemenskapen går över alla gränser. Christer Löfgren i Södra har som ensam svensk den högsta internationella domarlicensen och ytterligare fyra domare i klubben tillhör Sveriges högst rankade domare internationellt sett. I år har satsningen på kvinnlig judo tillsammans med judoförbundet varit mycket framgångsrik och klubben har en populär nystartad mammajudogrupp! En förening med den aktiva i fokus oavsett om man tränar för skoj eller för att bli bäst i världen. Alla är välkomna till klubben, ung som gammal, personer med olika diagnoser eller de som nyss kommit till Sverige.

FC Brandbergen
FC Brandbergen har återigen satt Brandbergen på kartan i positiv bemärkelse genom att vinna Division 7 Fotboll och föreningen gör otroligt mycket för barn och vuxna som bor i området. Föreningen visar på vilken otrolig potential som finns i gamla miljonprogramsområden i en värld där det oftast läggs fokus på problemen som finns där. Föreningen har funnits i lite mer än ett år och FC Brandbergen är en riktig familjeklubb. På kort tid har klubben engagerat människor i alla åldrar och genom olika projekt och aktiviteter har de varit en förlängd arm till kommunen och hjälpt till med integration och annan samverkan mellan olika grupper. De har arrangerat fotbollsturneringar och fotbollsskolor för barn och ungdomar, de håller spontanfotboll på helger, har fotbollsträningar för ensamkommande flyktingbarn och mycket mer är på gång! Man har  lyckats stärka en identitet hos Brandbergens invånare och fått dem att känna stolthet över sin ort. Föreningen får vilsna ungdomar i Brandbergen att känna tillhörighet till något som är "deras” och de har fått flera yngre ungdomar att bli engagerade i en ideell förening.       

Årets manliga idrottare

 

Mohammed Ali, Taekwondo klubb Viking
Mohammed är den mest meriterade spelare som föreningen har. Han har blivit nominerad flera år i rad och har en lång meritlista. Han är dubbel SM-mästare, har i princip vunnit allt som går att vinna i Sverige och är enligt många en underbar människa och idrottare. Under 2016 vann han  Svenska cupen 1 och blev för andra gången i rad Svensk mästare. Han är med i Svenska landslaget men eftersom han saknar medborgarskap kan han tyvärr inte tävla för landslaget. Bortsett från alla medaljer är han coach, styrelsemedlem, aktiv domare, hjälper till vid evenemang/sommarträning och mycket annat. Och han är bara 19 år gammal!

Jesper Jonsson, Södertörns simsällskap
Jesper har tagit ännu ett kliv i sin simning och är nu uttagen i landslaget för att representera Sverige i NM i simning under december månad, där han tog flera medaljer både individuellt och i lag. Men Jesper är inte bara en mycket duktig simmare, han är också en stor bidragande orsak till att våra andra simmare utvecklas då han som förebild leder dem framåt med stor kunskap i simning och med sin mentala inställning som ungdomstränare. Varje förening behöver en "Jesper" och Södertörns SS är väldigt glada att de har just sin Jesper Jonsson.

Sebastian Alejandro Montenegro, Southside MuayThai
Sebastian har under tre år tränat thaiboxning och verkligen gjort sporten till en livsstil från att ha varit en stillasittande kille som inte haft sport som prioritering. Han har idag gått ner ca 45 kg och gått första riktiga proffsmatchen utomlands för föreningen. Med dessa bedrifter motiverar  han många andra att välja sport som livsstil och visa att allting är möjligt. Sebastian är den som alltid lägger ner allt han har på sin träning, han är alltid i tid och gör det han ska - en riktig förebild för alla inom thaiboxningen. Han är en passionerad kille som verkligen brinner för sporten och han har levererat på sina matcher på ett sätt som gör att många tror på Sebastian som ett framtidsnamn inom thaiboxning.

Årets kvinnliga idrottare

 

Sarah Sjöström, Södertörns simsällskap
Med en medalj i varje valör under OS i Rio blev Sarah den mest framgångsrika idrottaren under OS, vilket gör henne till en av de största idrottarna i Sverige. Sarah har gått från klarhet till klarhet i sitt idrottsutövande och hon har många spännande år framför sig.

Helene Ripa, Haninge Sok
Helene har under året fortsatt sin satsning på idrotten och framförallt fokuserat på skidåkning med gott resultat. Helene tog silver vid sprinten och brons på 5km under VM i Cable (USA) samt tog ett silver och ett brons vid MountainbikeOrienterings SM för icke funktionshindrade. Hon kom även 3:a på Linköpings kanotmaraton, även det för icke funktionshindrade.

Årets unga idrottsledare

 

Natalija Nikolov, Taekwondo klubb Viking
Natalija har tagit hand om olika träningsgrupper i flera år. Hon är otroligt ödmjuk, hjälpsam och alltid glad - hon syns alltid med ett leende på läpparna! Till och med när hon själv är ledsen eller stressad ger hon allt och hjälper alla. Hon är barnens favorit och ställer upp på en massa olika sätt: som coach, håller i uppvisningar, sommarträning och mycket annat. Helt enkelt en fantastiskt fin förebild för alla aktiva, medlemmar och skolkamrater!

Emelie Johansson, Korpen Parkour
Emelie är en idrottsledare som gör alla rätt. Hon får både barn och vuxna att våga utmana sig själva och våga ta sig över nya hinder. På så sätt stärker hon varje individs självkänsla och självförtroende. Genom att få dem att känna sig bra och modiga växer de också inom idrotten. För Emelie finns inget rätt eller fel, utan alla får vara med och alla sätt att ta sig över hindren är bra. Hon har oändligt med tålamod, inspiration och glädje. Det gör henne till en grym idrotts­ledare och en sann glädjespridare.

Johanna Carlén, Haninge cheer elite
Johanna är en engagerad ledare som alltid ser varje individ och vill allas bästa. Förutom att hon bidrar med sin kompetens inom cheerleading så är hon villig att ge allt för sitt lag varje år. Hon tar mycket ansvar både för laget och för individer och motiverar och pushar de aktiva hela tiden. Johanna hjälper även föreningen med mycket annat, hon kollar upp tävlingar, arrangerar resor, uppvisningar och tävlingar. Hon har gett sitt liv till cheerleadingen och till de aktiva och är oerhört älskad och uppskattad bland medlemmarna. Hon sprider glädje och skapar hög självkänsla och självförtroende hos individerna.           

Årets Eldsjäl

 

Anders och Anneli Pärhagen, Haninge Cheer Elite
Anders och Anneli är sanna eldsjälar! De lägger ner all sin lediga tid i föreningen Haninge Cheer Elite och finns på plats i Torvalla alla de fem dagar i veckan då det är träning där. De hjälper aktiva som inte har möjlighet att ta sig fram och tillbaka till sina träningar, skjutsar, hämtar och lämnar. De håller i alla föreningens möten, ordnar läger och ser till att alla tränare får de utbildningar som behövs. De lägger ner ca fyrtio timmar var i veckan på sitt arbete i föreningen trots att de båda driver egna företag och detta har de gjort i snart åtta års tid.

Conny Björkqvist, IFK Haninge
Conny är kanslist, ledare/tränare för ensamkommande och även ett stötteplank för många ledare. Han är oerhört engagerad trots att inget av hans barn längre tränar i föreningen. Conny är oerhört omtyckt och enligt många en helt fantastisk människa med ett enormt stort hjärta. Tidigare tränade Conny IFK Haninges 00:or, och skjutsade och hämtade killarna till och från träningar samt matcher och idag tränar han nyanlända ensamkommande killar som vill spela fotboll två gånger i veckan. När alla sa att tiden inte fanns för att starta ett lag för ensamkommande så drev han igenom allt själv och har nu ett lag på över tjugo grabbar som tränar hos honom två gånger i veckan. Laget spelar även i en serie där andra ensamkommande ungdomar deltar. Han värnar alltid om de spelare som inte har så mycket stöd hemifrån. Han anses av flera vara Robin Hood i fotbollens värld!

Peter Borgestedt, Västerhaninge IF
Peter är en fantastisk människa som har satt av så mycket tid för F06/07 i Västerhaninge IF sen laget startade. Som den perfektionist han är fixar han det administrativa som lagledare galant liksom att hjälpa till på planen med att träna och coacha tjejerna. Han ligger alltid steget före i all planering runt laget och föräldramötena är så informativa att föräldrarna inte har en chans att hitta frågor. Otroligt omtyckt av tjejerna, andra ledare i laget, föräldrarna och även av resten av föreningen. Han har stått vid planen i ur och skur, iordningställt matchväskor till helgernas matcher, kört tjejer till matcher, coachat matcher, tvättat tröjor och tagit semesterdagar för att vara med tjejerna på cup. Peter är en människa med hjärtat på rätt ställe!    

Kontakt för den här sidan: kulturfritid@haninge.se

Senast uppdaterad: 5 januari 2017