Mat och måltider

Framdukad buffé med fina grönsaker

I Haninge lyfter vi fram den lustfyllda måltiden varje dag i förskolan och skolan. Med gemensamma riktlinjer för maten som serveras vill vi väcka intresse och på ett positivt sätt uppmuntra till bra och hållbara matvanor. Vi jobbar aktivt med alla pusselbitarna i Livsmedelsverkets modell för bra måltider.

Två pusselbitar i modellen omfattad av lagkrav – maten ska vara näringsriktig och säker. Att måltiden är god och trivsam är viktigt för att maten ska hamna i magen och komma eleverna tillgodo. Måltiden bör också vara socialt och miljömässigt hållbar. Med integrerad menas att måltiden är en del av skoldagen och tas tillvara som resurs i den pedagogiska verksamheten.

Haninges modell, inspirationsmatsedeln, följer Livsmedelsverkets råd och styr vilka huvudingredienser som används samt hur ofta och när dessa serveras. Inspirationsmatsedeln ser till att alla förskolor och skolor får en god, näringsriktig och hållbar lunch. Den underlättar även för er där hemma att planera middag.

En del kök väljer ibland att servera en annan maträtt men utgår från samma huvudingredienser. Skolornas kompletta menyer hittar ni i Skolmatsappen, se mer information till höger.

I Haninge finns cirka 65 kök som drivs i kommunal regi inom förskola och skola, hela 92 % lagar all mat på plats i välutrustade tillagningskök. Vi lagar mat av bra råvaror i Haninge och minimerar med andra ord användning av helfabrikat.

Vi vill ha nöjda matgäster så tveka inte att höra av dig till ditt barns kock i förskolan eller kökschefen i din skola, alternativt koststrategen, om det är något du undrar över. Matråd på skolorna gör eleverna delaktiga i vad som serveras och varför, utvecklar måltidsmiljön och måltidsupplevelsen.

Ytterst ansvarig för respektive måltidsverksamhet är förskolechef/rektor.

Smaklig måltid!

Kontakt för den här sidan: barnochutbildning@haninge.se

Senast uppdaterad: 8 september 2016